Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2018 09:44 - Защо веществото е инертно по отношение на приложена му сила F
Автор: krapetz Категория: Други   
Прочетен: 1474 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Вселената няма геометричен център ( поне за сега не е открит такъв) съответно масовият център на вселената е във всяка точка от пространството. Масата поражда гравитация, а гравитацията не поражда ли инерцията ? риторичен въпрос. Идеално инерциални системи в природата не съществуват, съществуват само техни приближения. Локалните масови центрове във вселената се движат един спрямо друг, но спрямо глобалният масов център на вселената, не се движат, защото той се намира във всяка точка от пространството и във всеки един момент от времето е в покой спрямо локалните масови центрове. Така че инерцията на телата която е съпротива срещу силово въздействие върху телата, може да се обясни като съпротива на глобалният гравитационен център срещу тела които имат тенденция да избягат от този глобален гравитационен център, но никога не могат да избягат от него. Глобалният гравитационен център винаги ги държи свързани към него със гравитационната си сила. Това обяснява и равенството на гравитационната и инерчна маса. Силата на гравитацията е квадратична, но квадратично е и ускорението на телата под външно силово въздействие, т.е скоростта им нараства на квадрат, при една и съща упражнена сила върху тях. И така, вече е ясно откъде произлизат свойствата инерция и инертност на телата, те са пряка функция на гравитацията а тя се обуславя от наличието на маса. Самото понятие "маса" не означава свойството "инерция" а е предопределяшо го. Много физици смятат обратното а че, масата е свойството на телата да запазват състоянието си на покой или праволинейното си движение, или по точно да се съпротивляват на промяната на тези две състояния. Разбира се че "Безинерционна" и "Безгравитационна" маса няма, но последната е предопределяща свойствата "инерция" и "гравитация" защото последните не могат да съществуват независимо от масата, т.е, няма безмасови обекти със свойството инерция и гравитация. Масата в най общата си дефиниция е : "Количеството вещество намиращо се в единица обем от празно пространство", тази дефиниция за маса е правилната ползвана във физиката и химията, но как се мери количество вещество ? само и единственно със силовите си взаимодействия със околното материя, така масата като количество вещество се измерва посредством тегло, а то е пряко следствие от гравитационното взаимодействие м/у материалните обекти. Материята чрез своите силови връзки, дава възможността да бъде измервана като количество. А как се осъществяват самите силови взаимодействия между материалните тела и частици ? това е въпрос който ще го разглеждаме в следваща статия.



Гласувай:
5



1. radostinalassa - Когато ми обясняват теорията на ефира
27.04.2018 14:47
всичко разбирам. А от тези обяснения не разбирам. Знанията в учебниците са фалщиви? Така си е .
цитирай
2. vaquero - krapetz,
10.06.2018 18:36
Твърде сложно за разбиране. Трябва да се прочете няколко пъти.
цитирай
3. krapetz - не схвана ли
11.06.2018 08:10
vaquero написа:
Твърде сложно за разбиране. Трябва да се прочете няколко пъти.


Веществото във вселената е равномерно разпределено, то взаимодейства чрез полето на гравитацията, когато тяло се движи във вселената изпитва силата на гравитацията на заобикаляшата го материя, понеже гравитацията има крайна скорост на разпространение и не може мигновено да се компенсира. Нещо подобно е и движението през флуид, когато е в покоъ движещо се тяло във флуид то налягането на флуида е равномерно разпределено по повърхността на тялото, когато се задвижи, налягането отпред става по голямо отколкото одзад на тялото и това оказва съпротивление на движението на тялото. Част от кинетичната енергия на тялото се преобразува в топлина и кавитация, но травитацията не е вещество а поле и няма термодинамични свойства затова при движение на тяло във вакуум то не се нагрява но придобива инерция, която инерция е израз на запазване на енергията на тялото.
цитирай
4. doctora1 - доктора
27.11.2019 23:22
Съществува ли Абсолютна отправна система? Съществува: Абсолютната отправна система въпреки, че една нейна част е относителна / Движението / е Материята/Движението/Пространството. Където и да отидем всичко е направено от нея. Маса/Външно и Вътрешно Движение/Обем няма нищо на този свят което тези неща да ги няма и тези неща да не са във всичко и навсякъде. Всичко и най - голямата структура от рода на Вселена, Мултивселена и асънамъ е пяна на пъвърхността на тази реалност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krapetz
Категория: Други
Прочетен: 38688
Постинги: 12
Коментари: 21
Гласове: 102
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031