Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2015 23:29 - „Някои казват, че нашата власт се клати! И на коча мъдите се клатят, ама не падат.“
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 8809 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Kултови изказвания на Тодор Живков

Тодор Живков е роден на 7 септември 1911 г. в тогавашното село Правец. Той е една от най-оспорваните политически личности на нашата съвременност. С неговото име е свързана цяла епоха в най-новата история на страната, а оценките за него са от положителни до крайно отрицателни. По продължителност на управлението в 1300-годишната история на българската държава Живков се нарежда в първата десетка, а в рамките на социалостическия лагер, съществувал между 1944-1989 г. в Европа, е на първо място – 33 години и седем месеца. След 9 септември 1944 г. той става член на Щаба на народната милиция, но бързо се ориентира към партийната работа.

Поема властта в партията, а оттам и в държавата, в резултат на Априлския пленум на ЦК на БКП през 1956 г. За управлението си залага на идеологията на „човешкия социализъм“. Факт е, че затваря лагерите, но според някои изследователи на близкото минало, по-важното, е че той дава нареждане за отварянето на някои от тях. Повечето хора свързват неговото управление със стабилна и еднозначна социална политика – „всички са еднакво осигурени“, но според Христо Христов, автор на най-подробното биографично изследване за бившия първи досега, на управлението на Живков тежат три фалита на Народната република: през 1960 г., 1977 г. и 1989 г. Но също така е факт, че през 1984 г. външният дълг на България се стопява до 1 милиард, а валутният й резерв възлиза на 2 милиарда долара.

Бившият първи се жени за Мара Малеева-Живкова през 1938 г. Двамата имат дъщеря и син – Людмила Живкова и Владимир Живков. Тодор Живков умира на 5 август 1998 г. в София. Ето и 10 цитата от негови речи, интервюта и мемоари. Първите няколко са добре познати и комични, а следващите малко по-сериозни. Според историчката Искра Баева всички негови изказвания-бисери не са направени от глупост, а това са шеги. Но в този ред на мисли нека не забравяме, че именно при него в Наказателния кодекс е приет текст, според който за виц срещу Живковата фамилия може да влезеш в затвора.

image

1. „Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има мат’риал за митингова демонстрация (демокрация)“ – репликата става много популярна и от песента на Ъпсурт „3 в 1“, където е включена.

2. „Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари“.

3. „Някои казват, че нашата власт се клати! И на коча мъдите се клатят, ама не падат.“ – на митинг по случай откриването на нова текстилна фабрика в Казанлък, 1964 г.

4. „До 9 септември 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След 9-ти той направи съдбоносната крачка напред“.

5. „Таз година завод за полупроводници догодина – за цели“ – На откриването на завод за полупроводници в Ботевград.

 

6. „Това е, подчертавам, качествено нова демокрация, при която всичко ще бъде изборно, ще става така, както реши стопанинът. Дали един работник ще бъде член на бригада или не, ще решат нейните членове. Ясно е, че те никога няма да приемат лентяи и некадърници, защото трябва да работят заради тях. И в институтите никой няма да държи хора без научни качества, но поради едни или други причини попаднали там. И така ще бъде във всички сфери, в обществените организации, по целия фронт.“ Из „Реч пред Х конгрес на Българските професионални съюзи“ (стенографски запис), 9 април 1987 г.

7. „Това е политиката – да се слееш с народа“ – В предаването „Всяка Неделя“.

image
8. „С това се занимавам в мемоарите (си). В какво е деформиран социализма. Аз говоря против системата. Система е едно, а строй е друго – те са две страни на един медал. Строят беше добър, но системата беше лоша.“ – В предаването „Всяка Неделя“.

9. „…Обичта ми към хората се преплиташе винаги с обичта ми към Отечеството. Исках в България да няма бедни хора, исках моята родна страна да стане силна, богата и независима сред останалите държави. Вярвах, че и аз ще успея да направя нещо за тази цел. Винаги, дори и в най-трудните моменти, не губех вяра и оптимизъм…“ – Мемоари. Тодор Живков

10. „…Иска ми се да вярвам, че днешните млади българи и българки ще бъдат по-добри във всяко отношение от нас – не каквито сме сега, а каквито бяхме в нашите отминали, в нашите незабравими младежки години….“ – Мемоари. Тодор Живков

Повече от 20 години след рухването на комунизма българското общество не съумява да направи равносметка на своето близко минало и да се поучи, поради, което сега част от хората са излезли на улицата да протестират. За всички които искат да си припомнят или да научат, ето две различно поляризирани книги: Димитър Иванов – „Възход и падение на Социализма в България 1944-1989“ и Христо Христов – „Тодор Живков. Биография“.
http://www.10te.bg




Гласувай:
0



1. elcho - Изглежда смешно, но....
25.11.2015 16:30
..но пък е истинско и някак добродушно. Сега си спомняме за кюфтетата за бензина за цигарите за луканката за работното време за ресторантите с мешаната скара и за това, че всяко семейство ходеше на море с една заплата за 15 дена и т.нт. !.....,но животът върви напред ,а не назад, нали ?.....
цитирай
2. didanov - животът е една промяна
25.11.2015 17:07
зависи от гледната точка дали човек ще я определи като стъпка "напред" или "назад".поздрави
цитирай
3. elcho - Да....
29.11.2015 19:11
Така е...., но за да станеш Бойко Борисов, трябва първо да разклатиш мадата на Царя, нали ??? ----аз наистина вече незнам, хората правят ли се или наистина са в голямото междучасие ?----а за гледната точка за която питаш, аз определям като крачка назад. Аз съм Монархист !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2907784
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?